Koga vse je CORONA spravila na »kant« in zakaj?

 • Datum objave
 • Objavila
 • Komentarji so izklopljeni za Koga vse je CORONA spravila na »kant« in zakaj?

Zame so bili zadnji meseci “samo” nenavadni. Ne morem reči, da so bili slabi ali negativni, šokantni, obupni ali depresivni… (poslovno gledano)

V času karantene so tudi meni odpadla predavanja in seminarji za več tisočakov, vendar sem ta čas namenila vam – podjetnikom in razpisala BREZPLAČNE MARKETINŠKE POSVETE.

Zaradi dobre odzivnosti in vidnih sprememb, ki se zgodijo po posvetu, sem se odločila, da to postane stalnica in sem vam na razpolago čisto vsak torek. Ker so termini dokaj zasedeni, si je potrebno le tega rezervirati v naprej

Kaj počnemo na samem posvetu, si poglejte TUKAJ.

Kako bi pa vi opisali zadnje mesece?

Na tem mestu bi vas povabila da razmislite, kaj ste vi storili za svoj posel med karanteno. Brez kritik in brez obsojanja. Bodite nežni do sebe, saj časi res niso bili enostavni. Smo jih pa imeli priložnost spoznati in sedaj smo lahko pripravljeni.

Imela sem tudi priložnost slišati vaše zgodbe, vaše dojemanje sprememb in vaše ideje. Nekatere zgodbe so bile res grozljive, saj je nekatere od vas karantena in celotna COVID situacija pahnila dobesedno na rob (vsega).

Eni ste se fokusirali na negativne novice, redno spremljali medije, računali na pomoč države, na dejanja politikov in v vaših izpovedih je bilo čutiti zares veliko nemoč, obup in potrtost…

Drugi ste bili čisto nasprotje. Iskali ste rešitve, izhode in moč v sebi. Nekateri ste seveda niste mogli postaviti na noge v prvem valu, ste pa se želeli pripraviti na drugega ali tretjega. V vaših besedah sem začutila samozaupanje, moč, kontrolo in upanje na obstoj. Imeli ste željo, voljo in cilj. Pri meni in drugod ste iskali le pot, kako to speljati in se pripraviti na novo prihodnost.

Ta čas je bil idealna priložnost, da spoznate socialna omrežja, postavite spletno stran ali začnete z nabiranjem kontaktov, s katerimi si gradite in stabilizirate prihodnost.

Zagotovo karantena NI čas za počitek, generalno pospravljanje omar, zidanje in urejanje okolice… Že res, da smo vsi potrebovali kakšen dan, da smo sploh ozavestili situacijo, da smo se znašli celo v kakšnem čustvenem krču zaradi strahu,…

Ampak dragi moji – to je bila istočasno najboljša priložnost za nas.

 

 • Končno bi lahko digitalizirali svoje produkte ali storitve.
 • Izpopolnili svoje znanje na področjih, ki vam manjkajo.
 • Na socialnih omrežjih bi lahko pridobivali nove potencialne stranke.
 • Si omislili novo dejavnost, s katero vaš prihodek ne bo prizadet v naslednji krizi.
 • Dvignili svojo prepoznavnost in zgradili nove vezi in osvojili nove stranke.

Po navadi najprej dobim kar vprašanje v odgovor: »Ja Mojca, to ja veliko stane! Kje naj sedaj dobim denar, če niti za preživetje nimam!« 

Ne vem, v kateri vlogi tega zapisa ste se vi prepoznali. Vem pa, da nas čaka nova prihodnost. Vem, da staro razmišljanje ni obetavno, še posebej, če se vam ni obneslo v času prejšnje karantene. Vem tudi, da sem sama danes zelo brezskrben človek in hvaležna za pravočasno ukrepanje.

Kot sem omenila, sem tudi sama imela izpad prihodka za več tisočakov, ker so mi čez noč odpadla vsa predavanja in za oglaševanje v podjetjih naenkrat ni bilo več budgeta.

Naj vas potolažim… Za vse zgoraj našteto potrebujete le čas in popolnoma nič denarja…In časa je bilo v času karantene za večino podjetnikov na pretek. Speklo se je na tone kruha na drožeh, pospravilo se je ogromno omar, očistilo se je kilometre okolic, prebralo se je na tone knjig,… 

Danes bi z vami delila par točk, po katerih sem se sama ravnala v času karantene, da nisem bila finančno oškodovana:

 1. Na strani sem imela finančno rezervo in menim, da bi jo moral imeti čisto vsak podjetnik. Ne rabite verjeti meni, verjemite sebi in vsem, ki niso mogli preživeti niti prvih 30 dni. Če nimate vsaj za 6 mesecev finančnih rezerv, vam grozi vsaka naslednja kriza. Zato najprej poskrbite za to. Kaj če zbolite, kaj če si zlomite roko ali kaj podobnega? Nič od naštetega vam ne priželim, vendar boste živeli veliko bolj sproščeno, ker bo bistveno manj pritiska.
 2. Ker so bila skoraj vsa podjetja prizadeta, sem lahko delala pro bono, oz. z odlogom plačila, kar mi je omogočilo, da nisem ostala brez dela, stranke pa sem pridobivala ne glede na strah in finančni krč, ki smo ga vsi doživljali.
 3. Moje dejavnosti, ki so se ustavile, sem mirno pustila na miru, oz. dala na stranski tir. Recimo predavanja in delavnice, tiskan časopis, prodaja oglasnega prostora, oglaševanje v Italiji. 
 4. Fokusirala sem se na dejavnosti, ki so bile obetavne v času karantene. Predvsem sem pospešila promocijo na socialnih omrežjih, kjer so beležili kar 70% večji obisk v času karantene. Na socialnih omrežjih sem ponujala predvsem brezplačne storitve, kot so: e-knjiga Moj popolni 3K marekting (klikni tukaj), Facebook izziv – #30dnibrezskrbi (klikni tukaj) in brezplačni marketinški posvet (klikni tukaj). Tako sem pridobila bazo kontaktov, nove potencialne stranke in seveda delo za naprej.

Hvala bogu sem del svoje dejavnosti, izobraževanj in tečajev imela digitalizirane že prej. Pa ne zaradi Corone, temveč zaradi časov… Vse se počasi digitalizira in o tem moramo razmišljati tudi mi vsi.

Če samo pomislim, kaj bi bilo, če tega ne bi imela… Doletela bi me finančna katastrofa, kot veliko podjetnikov, katerih zgodbe so se nas dotaknile na tak ali drugačen način.

Če se vam postavlja vprašanje, kako se zaščititi pred naslednjim polomom ali pripraviti na naslednjo krizo, oz. na novi stari svet, vam morda lahko pomagam.

Še vedno za vas izvajam BREZPLAČNE MARKETINŠKE POSVETE. Osebno ali online. Kaj se dogaja na takem posvetu, pa si lahko pogledate na tem linku TUKAJ.

 

Dajte si priložnost!

Dovolite si poiskati nove poti.

Dostopajte do strank hitreje, lažje, masovno…

Zaupajte si!

Vse bo OK, če le ne boste samo nemočno čakali, da na vaš uspeh (ali obstoj) vpliva nekdo drug.