Kako na enostaven in zabaven način pripraviti profesionalne grafike, čeprav niste tega nikoli še počeli?

 • Datum objave
 • Objavila
 • Komentarji so izklopljeni za Kako na enostaven in zabaven način pripraviti profesionalne grafike, čeprav niste tega nikoli še počeli?

Tema, o kateri resnično premalo govorimo!

Koliko profesionalno se predstavljamo na tržišču?

Ste kdaj razmišljali, kako se počuti vaša potencialna stranka ob tem, ko zagleda vašo vizitko, letak, objavo na Facebook-u, Instagramu,..?

Ste se kdaj vprašali, kakšno vrednost določa podoba vaše blagovne znamke? 

Nam res lahko slike in grafike določajo ceno?

Zamislite si lastno situacijo, ko ste Vi, kot stranka ocenjevali neko storitev, izdelek ali blagovno znamko ali prodajalca. Zamislite si naslednjo situacijo:

V roki držite 2 letaka, ki ponujata storitve kozmetičnega/spa salona.

 • Eden je na lepem, malo tršem, 2 x prepognjenem (zloženka) gloss papirju, privlačen na pogled, lepe kombinacije barv, slika ob kateri si takoj zaželiš malo razvajanja,… OK, morda danes nimate časa, da bi rezervirali svoj termin, vendar zloženko spravite že zato, ker jo je škoda zavreči. Vaše oči jo srečujejo povsod. Najprej na kupu reklam, potem na kuhinjski mizici, nakr se preseli v dnevno sobo, potem jo nekaj časa nosite v torbici,…

Vtis? Občutek, ki vas obdaja je prijeten, ambient izgleda privačno, čisto, zato tudi zaupanja vredno, verjetno storitev opravljajo tudi take osebe… Pričakujemo temu primerno ceno – malo višjo.

 • Drugi letak je na (fluorescentnem) navadnem papirju, z natisnjenim sporočilom na domačem tiskalniku, ki mu že malo zmanjkuje črnila :-). Na letaku ni slik, ampak le kratko sporočilo. Na drugi srani je prazen. Kratko, enostavno, jerdnato in vidno poceni.

Vtis?  Poceni letak – poceni storitve. Opravičujem izgled letaka in razmišljam: morda so šele na začetku. Nikjer ne vidim, kako izgleda ambient, osebje, stavba. Pomanjkljive informacije! Ne vzbuja ravno zaupanja in strokovnosti. Verjetno imajo malo strank, malo prihodka, malo denarja za marketing. Letaka nam ni škoda, zato že frli z ostalimi reklamami v star papir. 

Zdaj si pa prestavljajte, da te ↓

“subtilne” informacije oddajamo na vsakem koraku, kjer si naše (potencialne) stranke ustvarjajo mnenje o nas.

Vtis naredimo v realnem fizičnem srečanju ( stisk roke, obleka, obnašanje,…) s (potencialno) stranko, kot preko medijev ali spleta.

Vsaka objava na Facebook-u, Instagramu, Linkedinu je delček mozaika – celostne podobe, ki jo kažemo svetu. 

Zato je neka zdrava (dosegljiva) mera profesionalnosti tudi na področju grafike zelo pomembna. 

Nimate denarja za grafičnega oblikovalca? To ni več izgovor. Vaše grafike za socialna omrežja in drugi promo materiali lahko sedaj kljub temu izgledajo profesionalno!

#POZORLEPASLIKA

Nikar ne iščite lepih fotografij v Gogle iskalniku med slikami. Preveč primerov poznam, ko so drago plačali, ker so objavili sliko, za katero niso imeli pravic, licence ali jo kupili.

Da, slike je potrebno kupiti ali poiskati na spletu tiste, kjer je posebej navedeno, da je dovoljena uporaba in objavljanje.

Nekaj linkov do brezplačnih slik najdete tukaj.

Sama jih največ uporabim kar tiste, ki so že na razpolago v Crello, oz. še večji izbor se nahaja v PromoRepublic-u, saj se izognem komplikacijam s prenašanjam. Seveda je pa izbor brezplačnih slik odvisen od tega, ali uporabljate brezplačno ali plačljivo verzijo programa/aplikacije. 

Nekaj primerov grafik za Facebook objavo:

CRELLO uporabite za vse vrste promo materialov:

Facebook naslovne slike, objave, storije, slike za dogodke,…Instagram in ostala socialna omrežja – najpomembnejše pa je, da Crello ponudi že pripravljene pravilne velikosti za posamezno objavo.

Sami si lahko oblikujete vizitke, letake, prezentacije, brošure, e-knjige, slike za bloge, podpis za e-mail,… čez 40 različnih velikosti.

Kako poteka delo s programom Crello?

 1. Izberete željeno velikost grafike
 2. Izberete že pripravljeno grafiko ali
 3. Prilagajate že pripravljeno grafiko ( svoje barve, slike, tekste) ali
 4. Oblikujete od začetka po svojem okusu
 5. V Crello shranjujete tako svoje slike, kot grafike
 6. Prenesete na svoj računalnik v PDF, JPG, PNG ali celo pripravite za tisk
 7. Objavite ali uporabite po potrebi

Naj vam to fantastično orodje olajša delo, kot ga je meni. Jaz potrebujem 1 dan, da pripravim grafike za cel mesec za 7 poslovnih strani in skupin. 

Moje mnenje 🙂

Sama sem zagovornik pregovora: "Not HOW, but WHO?" Pomeni, da ne glede na to, kako inteligentni in sposobni smo, ne moremo biti na vseh področjih strokovnjaki. Zato delo grafičnega oblikovalca prepustite osebi, ki je strokovnjak na tem področju. Ampak obstajajo načini, programi in pripomočki, da veliko postorite sami, če drugače ne gre. Zato priporočam uporabo navedenih orodij, ki vam bodo zelo pomagala, če teh znanj nimate sami. Preizkusila sem že vsaj 7 različnih orodij, s katerimi pripravljam grafike za splet in socialna omrežja. Glavne slike na spletni strani, vizitke, letake pa z veseljem prepustim grafičnemu oblikovalcu in fotografu. Z leti sem namreč tudi sama spoznala, kako velik vtis naredi grafika. In že ena sama malenkost, kot je uporaba napačnih barv, fontov, velikost pisav,... lahko vzbudi napačen in NEzaželjen vtis, kar se takoj pozna na samem efektu tega sporočila ali celo končni prodaji. Spoznala sem, da določene stvari lahko naredim sama in si pri tem pomagam z orodji, določene pa enostavno plačam izvajalcu. Kakorkoli, CRELLO je orodje, ki ga sama uporabljam že več kot leto in to skoraj vsak dan. V primerjavi z ostalimi mi je to orodje najenostavnejše, ima veliko bolj napredne grafike kot ostali, je zabavno za urejat in ima veliko več brezplačnih fotografij od ostalih ponudnikov. Vse je sicer v angleščini, vendar pripravljam video z navodili v slovenščini, če vam to predstavlja oviro. Program lahko preizkusite na spodnjem linku. Je brezplačno.

Cenik na dan 6.11.2020: